Paul Vigna en Michael J. Casey, beide journalist voor de Wall Street Journal, hebben een diepgravend boek geschreven over het fenomeen digitale valuta. In hun boek “Het tijdperk van cryptovaluta” komt de geschiedenis van deze op computertechniek gebaseerde valuta aan bod, hoe het werkt en welke rol het gaat spelen in onze maatschappij. Ze kijken daarbij verder dan de Westerse wereld en laten ook zien hoe cryptovaluta een belangrijke rol kunnen spelen in landen waar mensen nu geen toegang hebben tot banken. Ze schetsen enkele scenario’s voor de toekomst en het is duidelijk dat we op de drempel staan van een nieuw economisch tijdperk.
Het boek “Het tijdperk van cryptovaluta” begint met een hoofdstuk over Afghanistan. Een land waar meisjes ver weggehouden worden van internet totdat een Afghaanse zakenvrouw aansluiting vindt bij Film Annex, een kunstgroep uit de VS die via sociale media en een website ruim driehonderdduizend bloggers en filmmakers voor hun bijdrage betaalt. Francesco Rulli de oprichter van Film Annex, is zich bewust van het feit dat Afghaanse vrouwen geen eigen bankrekening hebben. Hij ergert zich bovendien aan de hoge transactiekosten als hij internationaal relatief kleine bedragen wil overmaken. Hij besluit in 2013 zijn betalingssysteem radicaal te veranderen door bloggers in bitcoins te gaan betalen. En daarmee heeft het boek me in zijn greep.
Er zijn meerdere pogingen gedaan om digitale valuta te introduceren maar technische beperkingen en het gebrek aan vertrouwen maken het moeilijk voor deze valuta om voet aan de grond te krijgen. Totdat Satoshi Nakamoto in 2008 een digitale opslag van waarde en digitaal betaalsysteem bedenkt en dit als open-source software in 2009 introduceert. De meest bekende digitale valuta Bitcoin is daarmee geboren. Het duurt echter tot 2013 voordat de digitale munteenhoud doorbreekt en op allerlei plaatsen opduikt. En ook dan is het voortbestaan ervan absoluut geen zekerheid.
Het boek is een uitgebreide rondleiding en geeft inzicht in:
- de werking van bitcoin en alle (technische) bedreigingen ervan
- de geschiedenis van de bitcoin protagonisten zoals Mt. Gox;
- de argumenten van oprichters van circa 20 start-ups over de hele wereld die hun werk volgens de bitcoin principes uitvoeren;
- de oude economie die rijp is voor de slacht als de wereld volledig is overgegaan op crypto valuta;
- hoeveel organisaties betrokken zijn om de geldtransfer via een creditcard van koper tot verkoper te realiseren; en
- de enorme kans die crypto valuta bieden aan de miljarden mensen die nu nog geen toegang hebben tot een bank.
Bitcoin was voor mij -en waarschijnlijk vele anderen- een technisch modewoord dat waarschijnlijk vanzelf wel weer zou verdwijnen. Na het lezen van het boek is het veel duidelijker wat de bedenker en volgers willen bereiken en hoe het mogelijk een vaste plek zal verwerven tussen de gevestigde orde van valuta. Naar mijn idee is het boek hier en daar een beetje te uitgebreid in zijn beschrijving maar dan is diagonaal lezen ook een optie. Het is zeker de moeite waard voor iedereen die wil begrijpen hoe crypto valuta werken, welke rol ze kunnen gaan spelen in de toekomst en of het al zin heeft om zelf in te stappen in de wereld van de digitale valuta.